Friday, December 28, 2007

Selamat Tahun Baru

Salam semua,
memandangkan semua tgh syok bercuti agi, shoutbox pon diam membisu .. xpe .. aku pon kalu ble nk bercuti gak ar .. tp belum tiba masanya lagi .. kije byk wooo (ntah ape la keje yg aku buat aku pon x tau) .. rasa nya masih belum terlambat utk mengucapkan selamat hari raya Aidil Adha .. Nxt wk da tahun baru .. 10 Jan plak Awal Muharram .. so, in advance Selamat Tahun Baru jugak ... jgn lupa setkan azam tahun baru (tak kira lar Hijrah or Masihi) .. tulis besar2 tampal dlm bilik tidur supaya kita sentiasa nampak apa yg kita azam kan dan sentiasa igt utk merealitikan azam kita tu ... fikirkan lah azam yang baik utk diri kita, keluarga, agama & negara .. insyaAllah berkat doa & usaha, azam kita akan menjadi kenyataan ...

kat bawah ni aku cuba nk share few points yg aku bace ... nk jd jutawan RM mungkin belum lagi ar tp at least kalau ada thought mcm ni, oke lar .. da kire jutawan ar tu hiks..

******* ******** ******
Minda Jutawan.

1. Pentingkan diri sendiri dulu sebelum orang lain.
2. Orang kaya menghabiskan hidup mereka membeli harta, orang miskin menghabiskan hidup mereka membeli liabiliti atau tanggungan.
3. Wang bekerja utk orang kaya, manaka orang miskin bekerja untuk wang.
4. Orang kaya mementingkan Ilmu pengetahuan, orang miskin menghabiskan masa dengan hiburan.
5. Orang kaya melihat sesuatu dengan nilai, manakala orang miskin menilai sesuatu dengan rupa dan gaya (apa org lain cakap).
6. Orang miskin membuat / membeli sesuatu yang tidak diperlukan untuk menunjuk kepada orang yang tidak mereka suka, manakala orang kaya sebaliknya.
7. Orang kaya tidak bertangguh, orang miskin mempunyai 1001 alasan utk bertangguh.
8. Orang kaya (bekerja, melabur dan berniaga) orang miskin bekerja utk wang sehingga mati.
9. Orang kaya tidak mengejar wang tapi kesenangan, manakala orang miskin sentiasa mengejar wang dan ianya sentiasa satu langkah dihadapan org miskin.
10. Wang hanya satu tools / alat utk org kaya, manakala bg orang miskin wang adalah satu keperluan.
11. Orang kaya tidak beremosi dengan wang manakala orang miskin sentiasa emotional dengan wang.
12. Orang kaya mengkayakan diri sendiri manakala orang miskin bekerja utk mengkayakan orang kaya.
13. Orang kaya melihat sesuatu masalah sebagai peluang baik manakala orang miskin hanya melihat masalah sebagai satu rintangan.
14. Orang kaya selalu berfikir baik dahulu sebelum buruk manakala orang miskin berfikir buruk dulu sebelum baik.
15. Orang kaya "prepare for the worst and hope for the best" , manakala orang miskin "always hope for the best".

1 comment:

peja said...

alangkah baiknya kalau ramai oang kaya yang ikhlas&pemurah, dan orang miskin yang rajin bekerja